Encara no coneixes la nova piràmide nutricional?

Pirámide nutricional

Encara no coneixes la nova piràmide nutricional?

La piràmide nutricional es reinventa contínuament sobre la base dels requeriments que consideren diversos organismes preocupats per l’alimentació.  La Societat Espanyola de Nutrició Comunitària ha dissenyat i actualitzat la piràmide d’alimentació saludable incloent els suplements alimentosos sobre la base de les necessitats concretes de cada persona i sempre sota supervisió d’un professional. 
Els suplements nutricionals, encara estar aconsellats en períodes amb pics d’estrès, ja sigui físic o mental, no estan exempts de riscos. Aminoàcids o batuts de proteïnes no han de ser ingerits de forma habitual i sense descans. Existeixen òrgans com el fetge o els ronyons que poden treballar en excés si aquests suplements són consumits amb uns altres que augmentin la seva càrrega de treball.

Un dels suplements que més recalcament fa la SENC quant al seu consum controlat és la vitamina Sr. Present en molt pocs aliments i en els quals està, són massa grassos. Sempre amb protecció, però es recomana una exposició al sol mínim de 20 minutos en joves i de 30 a 40 minuts en adults. La vitamina D afecta de forma positiva en la salut òssia i en problemes cognitius o degeneratius.

Novetats en la nova piràmide nutricional
Per a la realització d’aquesta nova piràmide nutricional, la SENC ha afegit en la base exercici físic diari de 60 minuts, intentar balancejar l’equilibri emocional, consumir l’energia necessària, incloure tècniques culinàries saludables, i sobretot, beure entre 1 litre i litre i mig d’aigua diari.

Quan arribem al segon nivell, els aliments que cal tenir en compte en una ingesta diària són els cereals de gra sencer i derivats integrals, les fruites en general i preferiblement de temporada i les verdures i hortalisses. Consumir oli d’oliva verge extra d’extracció en fred resulta molt recomanable per a una rutina saludable.  Les carns magres, ocells, peixos, llegums, ous, llavors, llet i productes làctics i fruita seca són aliments molt recomanables que cal consumir de forma equilibrada al llarg de la setmana.

Arribem al tercer nivell, on el consum d’aquests aliments ha de ser ocasional i esporàdic. En aquest nivell es troben els embotits, les carns vermelles i processades, patés, sucre i productes ensucrats, sal i productes salats, brioixeria, pastisseria, llaminadures, gelats, begudes alcohòliques fermentades i els suplements nutricionals.

Hàbits saludables
Tenint clara la piràmide nutricional i els nivells que la componen,  començar i mantenir uns hàbits saludables adequats a l’activitat física i mental de cada persona resulta clau i han estat incorporats en aquesta nova piràmide nutricional.

Menjar de forma relaxada,  mastegant lentament, preparar el menjar amb aliments frescos i de temporada, practicar meditació, Ioga o Tai-chi, estipular horaris per a exercici físic d’intensitat moderada i descansar vuit hores tots els dies aportaran l’equilibri necessari per a tenir bona salut i esquivar les malalties gràcies a una aportació de nutrients i hàbits beneficiosos per a l’organisme. Al final, hem de saber que som producte de diferents processos químics.

Moderació i autocontrol
Un aspecte que també s’introdueix en la nova piràmide nutricional és la capacitat de conèixer el nostre cos, això és, saber quina quantitat de calories hem d’ingerir sobre la base de la nostra activitat. No cal menjar en excés ni al contrari. Per a això, fragmentar el dia en 5 menjars diaris és l’ideal.

En Agrupació estem molt conscienciats que promoure la piràmide nutricional i uns hàbits de vida saludables augmenta la qualitat de vida. Ens unim a la SENC a incloure l’esport en la nova piràmide nutricional. En el nostre blog podràs veure infinitat d’esports diferents que podràs practicar. Troba el teu i no dubtis a incloure-ho en els teus hàbits setmanals. Ho agrairàs :-).

Etiquetas:
No hi ha comentaris

Publica un comentari

Quan publiquis un comentari al blog, entenem que acceptes les condicions de moderació del blog. les condicions de moderació del blog.